Hyra bil - Massor med information om att hyra bil
Försäkringar för hyrbilar i USA

Mer om Hyrbil USA

Det finns många olika tilläggsförsäkringar att ta när du ska hyra bil i USA. Totalt finns det mer än 20 olika begrepp för de extraförsäkringar du kan ta när du hyr en bil i USA.

Nedan listas alla dessa bilförsäkringar med förklaring på vad försäkringen innebär och om det är en försäkring som du ska ta. Det gäller att du vet vilka försäkringar du ska ta för hyrbilen för annars kan det bli dyrt när du tar en extra onödig bil­försäkring eller så kan det bli mycket dyrt när det händer något.

När du kommer till biluthyrningsstället i USA för att hämta upp bilen kommer personen där garanterat fråga ifall du ska ha ytterligare försäkringar på hyrbilen. På de flesta bilfirmor baseras en del av lönen hur de lyckas med merförsäljningen till kunderna av försäkringar (ungefär som elektronik­försäkringar när du köper en ny TV). Därför är det viktigt att du innan du tecknar dig för hyrbilen vet vilka bilförsäkringar som du ska ha och vilka som är onödiga så behöver du inte lyssna på deras säljsnack.

Svensk hemförsäkring och reseförsäkring

Se över ert försäkringsskydd innan ni åker. De flesta svenska hemförsäkringarna ger ett bra personskydd vid olyckor och sjukdom ifall ni är borta maximalt 45 dagar. Kontrollera detta med ert försäkringsbolag innan avresa.

Ifall ni vill vara på den säkra sida rekommenderas in ta en riktig reseförsäkring. I och med att ni har ett bra personskydd för er och er familj är det en del av bilförsäkringen för hyrbilen som ni inte behöver ta i USA.

De tilläggsförsäkringar / waiver som ni ska teckna är

  • Vagnskadeförsäkring LDW eller CDW om inte detta täcks av ert kreditkort
  • Försäkring på tredje part: SLI, ALI, TPL, LSI eller LI


LDW - Loss Damage Waiver

Hyrbil i USA

Loss Damage Waiver, LDW, ska ni alltid ta då detta är en typ av vagnskadeförsäkring. Denna waiver innebär att hyrbilsföretaget övertar kostnader för skador på hyrbilen motsvarande $50 :000 - $80 :000. Det finns dock flera delar av hyrbilen som inte täcks av LDW så som bildäcken, vindrutan, taket eller underredet som ni får stå för om det blir en skada enbart på dessa bildelar.

LDW är samma sak som CDW, Collision Damage Waiver, men i LDW ingår också TP, Theft Protection.

Observera att om du betalar med ett bankkort kopplat till VISA eller Mastercard kan LDW eller CDW ingå i dessa så det kan vara länt all kontrollera detta innan ni hyr bilen i USA.

CDW - Collision Damage Waiver

Collision Damage Waiver, CDW ska ni alltid ha om ni inte redan tagit LDW.

SLI - Supplemental Liability Insurance

Supplemental Liability Insurance, SLI, är mycket viktigt att teckna eftersom denna försäkring då denna täcker egendomsskador på annans egenom och kroppsskador. Ni ska alltid teckna en SLI eller ALI, Additional Liability Insurance.

ALI - Additional Liability Insurance

Additional Liability Insurance, ALI, är en tillläggsförsäkring som ni ska ha ger utökat skydd för kroppsskador eller skador på egendom. Ofta ersätter ALI skador på upp till en eller ett par miljoner dollar.

Denna försäkring kallas ALI av vissa biluthyrningsfirmor och SLI av andra.

TPL - Third Party Liability

Hyrbil i USA

Third Party Liability, TPL, är samma sak som SLI och ALI.

LI - Liability Insurance

Liability Insurance, LI, är samma sak som Additional Liability Insurance och Supplemental Liability Insurance.

LIS - Liability Insurance Supplement

Liability Insurance Supplement, LIS, är samma sak som SLI, Supplemental Liability Insurance, och ALI, Additional Liability Insurance.

TP - Theft Protection

Theft Protection, TP, innebär ersättning för kostnader om någon stulit eller försökt att stjäla fordonet.

PDW – Partial Damage Waiver

Partial Damage Waiver, PDW som även kan benämnas LC är en självriskeliminering som totalt kostar med än den ger. Bör undvikas om ni inte ligger mycket dåligt till ekonomiskt.

CDR - Collision Damage Insurance

Collision Damage Insurance, CDR, är en självriskeliminiering vid skada på bilen. Denna kan i vissa fall även täcka glas, däck och andra skador om inte täcks av LDW och CDW.

GDW – Glass Damage Waiver

Hyrbil i USA

Glass Damage Waiver, GDW eliminerar självrisken för glasskador på hyrbilen. Alla typer av bilglas och glasskador innefattas och inte bara stenskott i vindrutan. Denna tilläggsförsäkring, som också kan betecknas GT, bör undvikas.

ESP - Emergency Sickness Plan

Emergency Sickness Plan, ESP, ger viss ersättning för vårdkostnader och är en onödig försäkring om du har en svensk hemförsäkring.

PAI - Personal Accident Insurance

Personal Accident Insurance, PAI, är en försäkring som täcker medicinska skador och dödsfall för förare och passagerare under hela hyrbilstiden. Även så man använder hyrbilen. Denna försäkring är onödig om man har en reseförsäkringen eller en hemförsäkring som ersätter detta.

PAE - Personal Accident and Effects

Personal Accident and Effects, PAE, är samma försäkring som PAI men täcker även personliga tillhörigheter. Denna försäkring behövs inte om ni har en giltig hemförsäkring i Sverige.

PDW - Physical Damage Waiver

Physical Damage Waiver, PDW, är en försäkring som är samma sak men annat namn än PAI, Personal Accident Insurance. PDW kan även täcka psykologhjälp och samtalsterapi efter en olycka. Denna tilläggsförsäkring bör ni definitivt inte teckna för ni kan inte utnyttja den då ni inte bor i USA efter olyckan.

RA - Roadside Assistance

Hyrbil i USA

Roadside Assistance, RA, innebär att ni få ersättningsnycklar, hjälp vis soppatorsk, om ni låst ute er eller behöver byta däck. Denna försäkring är inte nödvändig eftersom den kostar ganska mycket och där är inte så dyrt att lösa problemet på annat sätt.

PEP - Personal Effects Protection

Personal Effects Protection, PEP, är en tilläggsförsäkring som ger ersättning för personliga tillhörigheter för förare och familjemedlemmar. Denna försäkring är onödig om man har en hemförsäkring.PEC - Personal Effects Coverage

Personal Effects Coverage, PEC, är samma typ av försäkring som PEP, Personal Effects Protection, och ska behöver inte tecknas.

VRF - Vehicle Registration Fee

Vehicle Registration Fee, VRF, är en extra avgift för bilregistrering som vissa biluthyrningsfirmor läggar på. Denna brukar vara på kring $1/dag och går inte att undvika.

Försäkringar från betalkortet

När man hyr en bil i USA måste man använda ett kreditkort som inte går ut närmaste månaderna. Många av betalkorten har inbyggda försäkringar som täcker en del av de tillläggsförsäkringarna om biluthyraren försöker sälja på er. Kontrollera med kortförtaget vilka försäkringar som redan är täckta.