Hyra bil - Massor med information om att hyra bil
Trafikregler i USA

Hyrbil i USA

Trafikreglerna i USA är på många sätt liknande som i Sverige. Det är sunt förnuft och allmän försiktighet som gäller.

Trafiken är generellt sätt lugnare än i Sverige, max 88 km/h i många stater, även om det finns jättemycket bilar i New York och Los Angeles. Det finns dock ett par saker som man ska vara medveten om som svensk när man hyr och kör bil i USA gällande trafikreglerna.Skillnader i trafikregler mellan Sverige och USA

Hyrbil i USA

Nedan hittar du några grundläggande skillnader i trafiken och trafikvett att känna till när du ska köra bil i USA:

  • Ålder: I många delstater får man ta körkort redan vid 16 års ålder. För att hyra bil i USA bör du vara minst 25 år. Det går att få hyra bil hos vissa av hyrbilsfirmorna även om du är mellan 21-25 men då brukar det tillkomma en extra avgift.
  • Skolbussar: Om en gul skolbuss stannat för att ta upp eller släppa av barn måste du stanna bilen helt långt bakom eller långa framför skolbussen. Straffet för att köra förbi en stillastående skolbuss är mycket kännbart.
  • U-svängar: I USA gör man U-svängar betydligt oftare än i Sverige, framförallt vid trafikljus. Du får dock inte göra en U-sväng över en heldragen linje.
  • Trafikljus: Trafikljusen i USA är sällan styrda beroende på om det kommer bilar eller inte. Däremot får man svänga till höger vid rödljus om det inte finns en skylt som uttryckligen förbjuder detta.
  • Hastigheten: Alla hastighetsskyltar anger hastigheten i miles per hour (mph). I de flesta delstater i USA är maxhastigheten 55 mph (88 km/h) men några delstater har högsta tillåtna hastighet som 65 mph (105 km/h). Det finns också ställen där man får köra 75 mph (120 km/h). Detta är relativt låga hastigheter jämfört med Sverige och Europa. Om ni åker över gränsen till Kanada så anges hastigheten i km/h och den högsta tillåtna hastigheten för kanadensare är 120 km/h.
  • Omkörningar: Om vägen i en riktning består av två eller fler filer får man köra om även på höger sida.
  • Valet Parking: Många hotell eller parkeringsplatser i storstäderna har så kallad Valet Parking vilket innebär att man ger parkeringsvakten nycklarna och du får ett kvitto som du använder när du hämtar bilen.